четвер, 13 жовтня 2022 р.

Дитячі детективи

Дитячі детективи

Стережіться, месьє Пуаро! Попередьте міс Марпл, штурхніть заспаного Холмса. Ще трохи – й на детективному Олімпі стане затісно. Ми знаємо кількох зухвальців, готових позмагатися з вами за дитячу аудиторію. Ці диво-вивідувачі малі, хоробрі й метикуваті, а їхні історії просто створені для запійного читання під ковдрою.
м.
 
 
 
Авторка: Галина Вдовиченко
Ілюстрації: Наталка Гайда
Видавництво: ВСЛ, 2017
Вік: 7+
Хто сказав, що карний розшук – то виключно людська справа? Вусаті, вухаті й хвостаті теж уміють нишпорити. Не вірите – запитайте в Ля Сосиса, Баронеси, Шпондермена та решти квартирантів пані Крепової. Пухнастій братії, знайомій багатьом читачам за книжкою «36 і 6 котів», вдалося організувати наймасштабніше розслідування в історії світової літератури. Тридцятеро котисьок, семеро кошенят і дев’яносто дев’ять вуличних собак у пошуках восьми дряпописних шедеврів – їй-бо, розмах, гідний Дена Брауна.
 
Але замість містифікацій автора «Коду да Вінчі» тут – мозкові штурми та стеження. Щоправда, не без перерв на реп, танцювальні батли й арифметичні вправи. Легка оповідь, увиразнена бешкетними малюнками, точно сподобається найменшим книголюбам – цільовій аудиторії жанру cat mystery. Вони зможуть не лише попрактикуватися в дедукції, а й обрати собі чотирилапого улюбленця, про якого хочеться читати ще й іще.
 
 
Автор: Мар’ян Орлонь
Переклад з польської: Наталка Малетич
Ілюстрації: Єжи Флісак
Видавництво: ВСЛ, 2016-2017
Вік: 7+
Почесний пенсіонер Амвросій Носик потрапив до компанії маленьких слідчих завдяки своєму зменшувально-пестливому прізвищу й товариству унікального пса Куби, котрий дасть фору навіть знаменитому комісарові Рексу.
 
На харизматичний дует, що вже був попрощався з днями бойової слави, чекають нові пригоди. Зрештою, детективи колишніми не бувають. І нехай злочини, які їм доводиться розплутувати у відставці, дещо іграшкові – то крадіжка музичної скриньки, то псевдозамах на голубів, – зате методи аналітичної роботи якнайсправжнісінькі. Неординарне мислення допомагає героям викривати поганців за їхніми звичками, орфографічними помилками й літературними вподобаннями.
 
 
 Наразі українською видано лише дві повісті про Амвросія Носика, проте є й третя, на переклад якої можна сподіватися вже найближчим часом. Усі книжки серії ілюстровані кумедними карикатурами в нуарному стилі.